9:31 AM
ЧОРНОБИЛЬСЬКА ТРАГЕДІЯ: ПАМ`ЯТЬ ЯК ПОПЕРЕДЖЕННЯ НА МАЙБУТНЄ

Цей дощ – як душ … Цей дощ – як душ…

Цей день такий ласкавий.

Сади цвітуть. В березах бродить сік.

Це солов’їна опера, Ла Скала!

Чорнобиль. Зона. Двадцять перший вік.

Тут по дворах стоїть бузкова повінь.

Тут ті бузки проламують тини.

Тут щука йде, немов підводний човен, і прилітають гуси щовесни.

Але кленочки проросли крізь ґанки.

Жив–був народ над Прип’яттю – і зник.

В Рудому лісі виросли поганки, і ходить Смерть, єдиний тут грибник…

Ліна Костенко.

Вже 35 років Україна живе з болем Чорнобиля. Це проблема, що торкнулась майже кожної української сім’ї та всього світу. А ще це найбільша світова катастрофа з епіцентром за 100 кілометрів від Києва.

26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу.

Внаслідок вибуху виникла пожежа, яка перекинулася на дах третього енергоблоку.

Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише території сучасної України, Білорусі та Росії, а й території багатьох європейських країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.

Для мільйонів українців Чорнобиль став символом скалічених доль, невимовного горя та довічного болю. Україна втратила тисячі людських життів....

І якби не подвиг простих людей, які ризикуючи власним життям і здоров’ям, врятували нас від подальшого поширення радіації, то важко навіть спрогнозувати повні масштаби трагедії не лише для України, а й всього світу.

У ліквідації наслідків аварій на ЧАЕС за різними підрахунками брали участь від 600 до 800 тисяч осіб зі всього СРСР: пожежники, експлуатаційний персонал станції, військовослужбовці, будівельники, вчені, медики, інженери, поліцейські.

Ми завжди пам’ятатимемо героїчний подвиг мужніх, рішучих чорнобильців-ліквідаторів, які, працюючи в зоні некерованого радіаційного лиха та, не уявляючи з якою небезпекою мають справу, змогли зупинити загрозливий атомний вогонь.

Вічна пам’ять безстрашним Героям, які поклали своє життя у тій нерівній боротьбі, заради нас та наших нащадків…

Низький уклін та щира подяка всім Вам, шановні ліквідатори аварії на ЧАЕС, за Ваш героїзм, за гідно виконаний громадянський обов’язок, за врятовані Вами життя мільйонів людей.

Міцного здоров’я Вам та Вашим рідним, мирного неба, добра та злагоди.

Вшановуємо, пам’ятаємо та дякуємо Героям!

Переглядів: 164 | Додав: Света | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0